Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Nieuwbouw en transformatie

De Key zet in op woonstarters in Amsterdam. Om onze wensportefeuille waar te maken, ontwikkelen we of kopen we voor de doelgroep geschikte woningen en ontwikkellocaties. In 2020 leverden we in totaal 314 nieuwe woningen op, allemaal voor jongeren.

We zijn in 2020 gestart met de bouw van 1.121 woningen waar 498 studenten en 623 jongeren kunnen wonen. Samen met de projecten die in 2019 zijn gestart, hebben we eind 2020 maar liefst 2.186 woningen in aanbouw.

We hebben in 2020 € 87 miljoen geïnvesteerd in nieuwbouw. We sturen stevig op de kosten van de nieuwbouwprojecten, zodat ze passen binnen onze financiële mogelijkheden. Bij meerdere projecten zetten we bouwteamconstructies op. Dat verzekert de beschikbaarheid van de aannemer en geeft vroegtijdig inzicht in de bouwkosten.

Projecten opgeleverd

Noorddok, stadsdeel Noord

Aan de noordelijke oever van het IJ staat complex Noorddok met 309 starterswoningen. De tweekamerwoningen voor jongeren hebben een gemiddelde grootte van 40 m2. Het complex was in maart 2020 klaar. Door de coronacrisis moest de sleuteluitgifte van de nieuwe sociale huurwoningen radicaal worden aangepast.

https://actueel.dekey.nl/sleutelsnoorddok/

Meeuwenlaan, stadsdeel Noord

Een aantal jaar geleden brandde een pand met een bedrijfsruimte met daarboven twee woningen helemaal uit. Na het herstel van de gevel en het dak trokken krakers in het pand. Intussen werkte De Key een plan uit voor transformatie tot vijf starterswoningen. Die zijn begin 2020 opgeleverd. De gasloze sociale huurwoningen zijn goed geïsoleerd en voorzien van duurzame installaties, zoals een warmtepomp en een warmte-terugwin-installatie.

https://actueel.dekey.nl/louise-23/

Projecten in aanbouw

DC van Hallstraat, stadsdeel West

In de Staatsliedenbuurt verwierf De Key een bedrijfsverzamelgebouw met als doel huisvesting te ontwikkelen voor studenten. Het ontwikkelde plan bevat 168 studentenwoningen. In maart 2020 is gestart met de transformatie. Deze transformatie draagt bij aan de verduurzaming van het bezit van De Key. Het pand gaat van label G naar label A, wordt gasloos en er komen zonnepanelen en een groen dak.

https://actueel.dekey.nl/transformatie-dc-hall-start/

Lieven fase 6 + 8, stadsdeel Nieuw-West

We zijn begonnen met de laatste deelfasen van het grote bouwproject Lieven. In een open carré met verschillende bouwblokken komt een gevarieerd programma met 538 studenten- en starterswoningen voor De Key. Ook komt er een grandcafé en een fitnessruimte. De binnentuin is publiek toegankelijk en geeft ruimte voor ontmoeting van buurtbewoners. De bouw is in juni 2020 gestart.

https://actueel.dekey.nl/lieven_1200_woningen/

Startblok Wormerveerstraat, stadsdeel West

In de Spaarndammerbuurt verwierf De Key een voormalige ambachtsschool van de gemeente Amsterdam met als doel huisvesting te ontwikkelen voor starters en statushouders. Startblok Wormerveerstraat is geïnspireerd op het succes van eerdere startblokken. Er komen 96 sociale huurwoningen en bijbehorende gemeenschappelijke ruimtes. De architectuur sluit mooi aan bij de naastgelegen bouwblokken van de Amsterdamse School. In oktober 2020 is gestart met de bouw.

https://wormerveerstraat.nl/

Houthaven Afzelia en Lariks, stadsdeel West

De Key ontwikkelt de komende jaren vier deelprojecten in de Houthaven. Begin 2020 is de bouw gestart van Afzelia: 41 ruime zelfstandige woningen voor gezinnen. Een deel van de woningen is voor bewoners uit de aanpalende Spaarndammerbuurt. Eind 2020 is gestart met Lariks, een gebouw met semi-zelfstandige woningen voor 278 jongeren. Twee andere deelprojecten voor jongeren in de Houthaven (Mahonie en Meranti) starten in 2021 en 2022.

https://www.dekey.nl/houthaven/

Noorderkwartier, stadsdeel Noord

In Elzenhagen Noord neemt De Key 388 studentenwoningen turn key af van ontwikkelcombinatie CZAN (AM Wonen en Blauwhoed). Het zijn zelfstandige studio’s voor studenten en jongeren met maatschappelijke ondersteuning in een markant trapeziumvormig gebouw. De locatie ligt vlakbij de Noord/Zuidlijn. De bouw is gestart in 2019. De oplevering staat gepland in 2021.

1N2, stadsdeel Noord

De locatie 1N2 ligt aan het busplatform bij het begin van de Noord/Zuidlijn (Gare du Nord). De 177 studio’s voor short-stay-studenten komen in een gebouw waarin ook een hotel en een parkeergarage is voorzien. De Key neemt de studio’s turn key af van ontwikkelcombinatie CZAN. De bouw is gestart in 2019. De oplevering staat gepland in 2021.

Poeldijkstraat, stadsdeel Nieuw-West

In 2018 nam De Key het project Poeldijkstraat met 500 studentenwoningen over van Crosslane. Het gaat om 468 studentenwoningen en 32 woningen voor promovendi. Het gebouw kent een aantal gemeenschappelijke voorzieningen zodat de bewoners samen kunnen koken, ontspannen en studeren. De Poeldijkstraat ligt binnen de Ring A10, dichtbij winkelcentrum Delflandplein. De bouw is gestart in 2019. De oplevering staat gepland in 2021.

Projecten in ontwikkeling

Prins Hendrikkade, stadsdeel Centrum

Aan de oostelijke zijde van de binnenstad, tegenover het Scheepvaartmuseum, ontwikkelt De Key 34 zelfstandige studentenwoningen. Met dit plan wordt de straatgevel aan de Prins Hendrikkade gesloten. Er komt een prachtige binnentuin voor bewoners van het nieuwbouwcomplex en van de bestaande eenheden op het terrein. De start van de bouw is gepland in 2021.

Nieuwe Keizersgracht, stadsdeel Centrum

In 2019 is besloten om dit rijksmonument niet te verkopen maar te verbeteren. Inmiddels is het herstel van fundering en gevel voltooid. De volgende stap is de transformatie van de onzelfstandige studenteneenheden tot 28 zelfstandige studentenwoningen. De Key levert hier een actieve bijdrage aan de energietransitie door de woningen gasloos te maken. De transformatie start tweede helft 2021.

Startblok Zeeburg, stadsdeel Oost

Aan de Bergwijkdreef in Diemen staan twee verplaatsbare woonblokken van De Key. In 2021 verplaatst De Key het eerste woonblok naar de nieuwe locatie op het Zeeburgereiland in Amsterdam. De 250 te verplaatsen woonunits worden circulair hergebruikt en verbeterd. Straks wonen er statushouders en Nederlandse jongeren die samen een community vormen.

August Allebéplein, stadsdeel Nieuw-West

De Key ontwikkelt 174 sociale huurwoningen voor jongeren aan het August Allebéplein, net naast de ring A10. Dit plein vormt het middelpunt van de wijk Overtoomse Veld en veranderde de afgelopen jaren flink. Op deze mooie locatie verrijst een 65 meter hoge toren met 20 verdiepingen. De start van de bouw is gepland in het eerste kwartaal van 2022.

Crossover, stadsdeel Zuid

Op de Kop Zuidas realiseert ontwikkelaar AM 120 woningen turn key voor De Key in een startblokconcept voor woonstarters en statushouders. Naast de sociale huurwoningen komen er kantoren, maatschappelijke functies, horeca, koopwoningen, fietsenstallingen en een parkeergarage. Voor deze laatste onderdelen van het bouwprogramma zoekt AM nog een belegger. Crossover ligt vlak bij de RAI, de Rivierenbuurt en het Amstelpark. De bouw start in 2021.

Stepstone, stadsdeel Zuid

De Key ontwikkelt een woontoren met 216 sociale huurwoningen voor jonge woonstarters in het Kenniskwartier op de Zuidas. Zij wonen straks op loopafstand van metro- en treinstation Zuid en op fietsafstand van de binnenstad. De woonstarters zorgen voor meer levendigheid in de buurt en maken ook gebruik van voorzieningen buiten de kantooruren. De start van de bouw is gepland in het tweede kwartaal van 2022.

Dialogue, gemeente Ouder-Amstel

De Key heeft eind 2020 het besluit genomen om 123 sociale huurwoningen voor woonstarters in het project Dialogue aan de Wenckebachweg in Ouder-Amstel aan te kopen. Naast de sociale huurwoningen realiseren COD en Amvest hier middeldure woningen, een gastenhuis voor dementerende ouderen en commerciële ruimtes voor kantoren, horeca en winkels. Dialogue ligt net over de grens van de gemeente Amsterdam en binnen de ring A10 in een bijzonder stuk van de gemeente Ouder-Amstel. Dit gebied in Ouder-Amstel is volop in ontwikkeling tot een nieuwe volwaardige stadswijk voor wonen en werken. De start bouw is voorzien in het tweede kwartaal van 2022.